Planera för tävling

Som stöd till alla som har tävlande barn och ungdomar har vi skapat en lathund där vi försöker svara på de vanligaste frågorna runt ”hur det går till” på tävlingar.

Tävlingsanmälan

Information om hur du anmäler dig till olika tävlingar hittar du i tävlingsanmälan

Tävlingsavgifter

Om inget annat meddelas så bekostas startavgifterna för aktiva åkare av klubben. Liftkort för åkare/föräldrar bekostas av var och en.

Förberedelse inför tävling

Innan det är dags för tävling bör du läsa igenom den inbjudan som den arrangerande klubben har lagt upp på IdrottOnline (se tävlingsanmälan). I denna finns mycket matnyttig information såsom vilken backe tävlingen skall köras i, vilka liftkortspriser som gäller, möjlighet att hyra boende till rabatterat pris mm. mm. Inbjudan brukar även innehålla preliminära hålltider vilket gör det enklare för dig att planera när du bör vara på plats och hur länge tävlingen förväntas hålla på.

Några tips!

  • Planera tidsåtgången för att ta sig till tävlingsbacken, är du osäker, ta kontakt med tränare eller andra föräldrar som du känner för att få nödvändig information.
  • Har du inte besökt tävlingsbacken tidigare kan det även vara bra att ta reda på om det finns värmestuga, cafeteria/restaurang eller grillplats, eftersom tävlingarna oftast tar hela dagen i anspråk så kommer du att behöva köpa, eller ta med, lunch och mellanmål.
  • Kontrollera med tränarna var nummerlapparna hämtas ut, i de flesta fall kommer någon representant för vår klubb hämta ut alla nummerlappar till våra aktiva, du behöver dock veta var dessa kommer att finnas när du väl är på plats.

Tänk på att det inte är ovanligt med 100 deltagare på de olika tävlingarna, planera därför att vara på plats i god tid så att ni hinner köpa liftkort, byta om, leta upp våra tränare osv.
Ett bra riktmärke är att du skall vara klar med alla förberedelser ca 30 minuter innan det är dags att besikta banan (se inbjudan från arrangerande klubb för hålltider).

På plats

För dig som inte har varit med på tävling förut så kan det vara bra med lite information om hur det brukar gå till.

Innan tävlingen startar skall banan besiktas så att åkarna får en uppfattning om hur banan ser ut och var svårigheterna finns. Tränarna meddelar när det är dags för besiktning och var klubbens åkare skall samlas. De yngre åkarna (U8, U10, U12) besiktar gruppvis med sin/sina tränare. U14 och äldre bör besikta utan vuxens ledning, gärna tillsammans med kompisar, för att skaffa egna erfarenheter. Häng i första hand på din träningsgrupp eller så finns det alltid någon förälder som ställer upp. Kom ihåg att nummerlappen ALLTID ska vara synlig när man besiktar banan.

Det finns några olika sorters banbesiktning, vilken som gäller för tävlingen bestäms vid lagledarmötet innan tävlingsstart.

  • Has-besiktning: Man plogar/hasar några (2-3) portar i taget, stannar och kollar. Detta är den vanligaste besiktningen.
  • Instick-besiktning: Man får INTE hasa inne i banan utan man åker in utifrån, stannar och kollar och backar sedan ut i samma spår. (Används sällan)

Observera att man inte får köra banan. Detta leder till DISKNING !!!!

När det är dags för start av första åket så finns tränarna och eventuellt några föräldrar plats uppe vid starten för att hjälpa åkarna hitta rätt, hjälpa till med kläder, få på sig skidorna, peppa med mera. Övriga föräldrar brukar vara vid målområdet för att ta hand om åkarna när de gått i mål. Åkarna är indelade i pojkar/flickor och åldersgrupper. De yngsta tjejerna (U8) startar oftast först och sedan är det killarnas tur. Därefter tjejer U10 följt av killar U10 och så rullar det på.

När första åket är avslutat bryter man för lunch och fortsätter därefter med besiktning av den nya banan som skall köras i andra åket.

Efter det att den sista tävlande har gått i mål i andra åket går man igenom alla protokoll från portdomarna, dessa ligger till grund för eventuella diskvalificeringar. Om det förekommer diskvalificeringar så kommer man även att ge tid för protester.

Tävlingsdagen avslutas med PRISUTDELNING i samma gruppordning som i de bägge åken. Givetvis stannar alla kvar och hurrar tills sista gruppen fått sina priser!

Tänk på att för de flesta barnen är detta fullt allvar men det får inte vara det för föräldrarna. Heja-rop och applåder nere vid målområdet är det som gäller.

Påminn åkarna att de skall passa på att friåka så mycket som möjligt under dagen. Det ger nyttiga erfarenheter att få testa andra backar än hemmabacken.

Frågor

Har ni frågor om tävlingar, vart backar ligger, tider med mera, prata med gruppens tränare eller med någon förälder som varit med några år. Fråga hellre för mycket än för lite!